top of page

Welke eigenschappen maken een goede leider?

Bijgewerkt op: 21 dec. 2018

In dit artikel duiken we in het onderwerp Leiderschap. Welke eigenschappen maken je een goede leider? We noemen 10 punten die belangrijk zijn!


“Tijdens een van onze teamtrainingen mocht de manager van het team de leidende rol op zich nemen. In de uitvoering van de samenwerkingsopdracht werd de manager constant onderbroken door de directeur. De directeur nam daarmee de regie over. Het gevolg? Het tempo van de teamoefening was laag, er was veel onrust in het team en het resultaat was slecht.

Uit de evaluatie die daarna volgde bleek dat dit in de praktijk ook zo gebeurde: de directeur vond het lastig om de regie uit handen te geven.

Met dit nieuwe inzicht veranderde de directeur zijn houding. Hij schakelde over naar de motiverende rol, in plaats van de instruerende rol. Toen de teamoefening nogmaals gedaan werd resulteerde dit in een snellere uitvoering en een duidelijkere taak rol verdeling.

Leiderschap is niet altijd hetzelfde en verschilt per situatie zoals ook uit het voorbeeld blijkt. Soms is het loslaten, soms is het de teugels strakker aantrekken. Afhankelijk van de situatie vraagt leiderschap verschillende dingen van jou als leider.”

Wat verstaan we onder leiderschap?

Laten we beginnen bij het begin. Een eenvoudige definitie van leiderschap is: de kunst om een groep mensen te motiveren en om te streven naar het behalen van een gezamenlijk doel. (Bron: https://www.thebalance.com/) We kunnen eindeloos praten over het belang van leiderschap en alle verschillende aspecten daarvan. Maar om het behapbaar te houden, hebben we de belangrijkste eigenschappen voor jou verzamelt en op een rij gezet:

1. Ze zijn een drijvende kracht Goede leiders zijn gedreven, proactief en streven naar het behalen van het gestelde doel. Ze verbinden hun acties aan het behalen van het doel. Ze nemen het voortouw, durven actie te ondernemen en maken ook eventuele minder populaire keuzes om het doel te behalen. Een goede leider weet ook door te zetten bij tegenslagen.

2. Ze hebben een visie Goede leiders hebben een visie, een helder beeld van waar ze naar toe willen. Die visie kunnen ze vol overtuiging overbrengen op anderen. Daarnaast weten ze door hun strategisch inzicht op de juiste momenten de juiste acties in te zetten om het gezamenlijke doel te behalen.

3. Ze zijn integer Sterke leiders zeggen wat ze doen en doen wat ze zeggen. Ze komen afspraken na en zijn integer. Dit levert ze veel respect op bij hun teamleden. Ze tonen hun normen en waarden in hun gedrag en hierin zijn ze congruent.

4. Ze denken in mogelijkheden Goede leiders denken in mogelijkheden. Ze zien net als anderen de beren op de weg, maar weten ook welke weg er genomen moet worden om de gestelde doelen te halen. 5. Ze geven vertrouwen Een goede leider geeft vertrouwen aan het team. Dit is belangrijk, want samen kom je verder en hier is een goede leider zich bewust van. Het geven van vertrouwen is cruciaal voor het behalen van het gezamenlijke doel.

6. Ze innoveren Een leider weet de werkwijze van het team constant te verbeteren. Ze zijn niet bang om te innoveren en om werkvormen te creëren die innovatie binnen het team bevorderen.


7. Ze zijn gefocust Krachtige leiders richten zich op prioriteiten. Ze laten zich niet afleiden door randzaken en weten waar ze zichzelf het beste op kunnen focussen. Ze communiceren duidelijk de prioriteiten naar het team en weten hoe ze dit moeten overbrengen.


8. Ze zijn authentiek Doordat leiders congruent zijn in hun ideeën, voorkeuren en overtuigingen weet het team waar ze aan toe zijn. Het geeft het team een stuk houvast en duidelijkheid. De positie van de leider is op voorhand helder en daar wordt rekening mee gehouden in de werkzaamheden (ook als ze niet aanwezig zijn).


9. Ze inspireren Een sterke leider weet te inspireren, motiveren en kan goed overtuigen. Een goede leider kan teamleden meekrijgen in zijn of haar overtuigingen en weet dit goed over te brengen. Het inspireren en motiveren.


10. Ze hebben oog voor talent Een goede leider heeft oog voor de kwaliteiten van het team. Ze weten welke waarin teamleden goed zijn en kunnen daardoor de juiste persoon op de juiste plek zetten. Zo halen ze het meeste uit het team. Daarnaast sporen ze teamleden aan tot zelfverbetering. Ze laten hun teamleden groeien!


Quotes:

In onze zoektocht kwamen wij een aantal pareltjes van quotes tegen die we je niet willen onthouden. 

"A true leader has the confidence to stand alone, the courage to make tough decisions, and the compassion to listen to the needs of others. He does not set out to be a leader, but becomes one by the equality of his actions and the integrity of his intent." --Douglas MacArthur

"The greatest leader is not necessarily the one who does the greatest things. He is the one that gets the people to do the greatest things." --Ronald Reagan

“Patience is the real courage meant to test your commitment towards your cause.” --Dan Brian.

With integrity, you have nothing to fear, since you have nothing to hide. With integrity, you will do the right thing, so you will have no guilt.” – Zig Ziglar


Conclusie

Een goede leider ben je niet zomaar. Het vraagt een breed scala aan kwaliteiten, vaardigheden en toewijding. Gelukkig valt het allemaal aan te leren. Wil jij jezelf ontwikkelen in verschillende vaardigheden? Neem dan contact met ons op.


Comments


bottom of page